Ministerul Finanțelor a publicat în octombrie 2017 un Proiect OMFP privind completarea unor reglementări contabile, respectiv introducerea în planul de conturi general a două conturi de activ, 5126 „Conturi la bănci în lei – TVA defalcat” și 5127 „Conturi la bănci în valută – TVA defalcat”.

Prin intermediul acestora se vor evidenția strict operațiunile privind încasarea și plata TVA în lei și în valută, reprezentând TVA încasat de la clienți, respectiv TVA achitat către furnizori și buget de stat.

Operațiunile înregistrate în aceste conturi, fac referire la:

  • Operațiuni de încasare a TVA aferente livrărilor de bunuri / prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferent avansurilor încasate, a TVA aferent diferenței între încasările și plățile în numerar, precum și a TVA aferent plăților cu carduri de debit / credit sau cu substitute de numerar pentru care există obligația transferului din contul curent propriu în contul de TVA.
  • Operațiuni de plată a TVA în contul de TVA al furnizorului / prestatorului, aferent achizițiilor de bunuri / servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, TVA achitat la bugetul de stat, precum și transferul de sume din conturile de TVA în alt cont de TVA.

Consultă Proiect OMFP aici.

 

Articol creat de Contabiz Expert Accounting

SSL