București, Sector 3, Bulevardul Decebal Nr. 13,
Bl. S15, Sc. 3, Et. 1, Ap. 44
office@contabiz.ro
+40 726 266 847

OUG Nr. 89/2018 publicată în Monitorul Oficial pe 9 Octombrie 2018 extinde aplicarea cotei de TVA de 5% și asupra următoarelor:

  • Servicii de cazare în regim hotelier sau asemănător precum terenurile de camping și pensiuni
  • Servicii de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice
  • Dreptul de utilizare a facilităților sportive în scopul practicării sportului

Pe 6 Decembrie 2018 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Nr. 3659/2018 pentru aprobarea Instrucțiunilor de aplicare a cotelor de TVA și în acest sens sunt fundamentate următoarele:

  • Livrarea alimentelor: Cotă de 9%
  • Prestarea serviciilor de restaurant și catering: Cotă de 5%, cu excepția băuturilor alcoolice

Ce înseamnă servicii de restaurant și catering?

În această categorie sunt definite serviciile care constă în furnizarea de produse alimentare și/sau de băuturi, preparate sau nepreparate destinate consumului uman prin oferirea de servicii conexe pentru permiterea consumului imediat.

Prestarea serviciilor de restaurant presupune și o locație a prestatorului, în timp ce serviciile de catering se desfășoară în afara locației prestatorului.

Ce trebuie să știi?

  • Furnizarea de produse alimentare și/sau de băuturi, preparate sau nepreparate, însoțite de transport sau nu, fără alte servicii conexe nu reprezintă servicii de restaurant sau catering.
  • Livrarea alimentelor este restricționată doar la livrarea unor feluri de mâncare standard la o locație precizată de client, fără alte elemente asimilate prestărilor de servicii de restaurant sau catering.
    • Excepție aplicată asupra prezentării alimentelor la raft, prepararea alimentelor, ambalarea acestora, răcirea sau încălzirea lor, transportul către client și altele.
  • Prestarea serviciilor de restaurant sau catering includ furnizarea unui spațiu de consum, servirea alimentelor de către personal de servire, prepararea acestora de către bucătar, existența unui personal de curățenie, existența veselei și a tacâmurilor, mese și scaune, curățare și debarasare mese.

 

Articol creat de Contabiz Expert Accounting

SSL